Länk till vår anslagstavla

Vädret i Hälsingland

booked.net

booked.net

booked.net

Skydda ditt hem

Brandvarnare - en billig livförsäkring

Det absolut viktigaste du bör tänka på är att installera brandvarnare hemma. I din bostad skall du ha minst en brandvarnare på varje våningsplan. Det är lämpligt att ha brandvarnare, om inte i varje sovrum, så i alla fall i korridoren utanför sovrummen. Brandvarnare skall monteras i taket och ca en halv meter ut från väggen. När du väl har monterat upp din brandvarnare så glöm inte att kontrollera att den fungerar. Gör det till en tradition att byta batteri i brandvarnaren samtidigt som du exempelvis plockar fram adventsljusstaken. När din brandvarnare har blivit ca 10 år gammal kan det vara dags att byta ut den mot en ny. Det finns även brandvarnare med batteri som håller i 10 år.

Brandsläckningsutrustning

Små bränder kan oftast släckas med vatten eller kvävning med t.ex. filt eller matta. Men elden kan ta sig fort, ibland räcker det med en kort stund och det blir svårt att komma nära det som brinner. Pulversläckaren är då ett mycket bra hjälpmedel, den är lätt att använda och effektiv. Vi rekommenderar att du väljer en 6 kilos pulver brandsläckare till ditt hem. Det är viktigt att släckaren är certifierad av SIS eller annat certifieringsorgan.


En annan sak att tänka på är att det alltid ska finnas två vägar ut. I bostäder är det ofta ett fönster eller balkongen som är den andra vägen ut. Det är viktigt att du och din familj går igenom hur ni ska agera om det börjar brinna. Har du barn kan ni en gång om året göra en brandövning (gör det till en lek).